sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Web 3.0 en wat eraan vooraf ging

De basis voor het internet is gelegd lang voor ik geboren ben. Maar het World Wide Web, zoals wij dat kennen, ontwikkelde zich pas echt tussen 1990 en 2000. Dat is voor mij de periode waarin ik afgestudeerd, getrouwd en bevallen ben. Woelige tijden, kun je wel zeggen… Het internet maakt in rap tempo een ontwikkeling door. Om dit behapbaar te maken voor mijzelf, maar ook voor de meeste mensen in mijn omgeving, heb ik besloten deze ontwikkeling te beschrijven. Want dat is mijn vak, schrijven, en via tekst dingen leesbaar en begrijpelijk maken.

Goed, daar komt hij dan. Grofweg kunnen we het bestaan van internet opdelen in driefases:

§ Web 1.0

Het net is een verzamelplek van sites. Je kunt, thuis of op kantoor, zittend achter je pc, voor het scherm, pagina’s oproepen om vervolgens informatie te krijgen over een onderwerp of organisatie. Via de elektronische snelweg kun je anderen een bericht (e-mail) sturen. Mailen blijkt een -heel eigen- vorm van communicatie en contact te zijn.

§ Web 2.0

Een jaar of tien geleden komt er meer interactie met de gebruiker van internet. Internet gaat over van eenrichtingverkeer naar tweerichtingsverkeer. Het is nu een platform toegankelijk voor deelname, samenwerking en uitwisseling van content [beschikbare informatie, EvO]. Foto’s delen via Picasa of Flickr. Filmpjes op Youtube zetten. Samen met vriendjes is onze zoon van 11 hier druk mee.

De Sociale Media rukken op. We kunnen ons profiel en dat van anderen terug lezen op Hyves, Facebook en LinkedIn. Ik ontmoet allemaal mensen uit mijn verleden opnieuw op deze manier. Tegenwoordig kun je met je smartphone (een slim gsm’etje) commentaar geven op de maatschappij en haar leden, via Twitter. Je kunt online de krant lezen. Maar je kunt ook een soort abonnement nemen op een onderwerp dat je boeit, via RSS-feed. Met QR-codes kun je snel en eenvoudig info op je touchscreen krijgen. En een weblog is een soort dagboek op internet. De mogelijkheden zijn legio.

Ik weet niet of het er mee te maken heeft, maar sinds een jaar sms ik mijn naasten in plaats van dat ik ze bel. Sms staat overigens voor ‘short messageservice’. Dat past helemaal in deze snelle tijd. De kunst is om communicatie via deze media toch persoonlijk te houden. Ik adviseer: relativeer, neem jezelf wat minder serieus en maak af en toe een grapje.

§ Web 3.0

Deze fase van internet staat min of meer voor de deur. Het is dus toekomstmuziek. Maar als ik het goed begrijp, noemen we het internet nu ‘het semantisch web’. Tijdens mijn studieheb ik nog geleerd dat Semantiek een mooi woord is voor betekenisleer. In deze context staan de SEO-technieken [SEO = search engine optimization, EvO] centraal. De zoekrobots van Google lezen niet meer de kleine woordjes, maar richten zich nu op hele stukken tekst.

Oei! Opletten geblazen. Wat betekent dat voor onze taal? Hoe gaat de zoekmachine om met taalfouten? Hoe zal de nieuwe generatie tekst schrijven? Om een beetje bij te blijven moet ik –als tekstschrijver- me hierin verdiepen! Alhoewel, past verdieping nog wel in een tijd waar communicatie via internet centraal staat? Ik zou zeggen, neem de trap omhoog.

Ik heet u van harte welkom in mijn Bovenkamer.
Hartelijkegroet, Eva van Otterlo,

Op October 14, 2010