Verbeter uw webervaring met een moderne browser

De webdesign wereld gaat snel vooruit. Nieuwe technieken bieden zich bijna dagelijks aan waardoor je een website net weer even dat beetje mooier, sneller of gebruiksvriendelijker kunt maken. Zaak is alleen wel dat het ondersteund wordt door de browser die de bezoeker gebruikt. Helaas wil het hier nog wel eens mis gaan. Dus welke browser kun je nu het beste gebruiken voor een complete webervaring?
Nieuwe webtechnieken
Op het moment zijn HTML 5 en CSS 3 de hot items in het webdesign vak. Voor we een besluit kunnen nemen welke browser we willen gaan gebruiken is het eerst belangrijk te weten wat deze technieken precies doen.
HTML 5
HTML 5 is een techniek die zorgt voor betere, sneller te laden en simpelere code. Met HTML 5 kun je bijvoorbeeld zonder tussenkomst van een pakket als Flash, video’s inladen op een website. Dit betekent dat je dus geen plug-ins meer hoeft te installeren. Ook zorgt HTML 5 voor een logischere opbouw van een website. Een navigatie menu heet nu in de code dus ook “nav” en een header heet in de code vanzelfsprekend “header”. Zoekmachines smullen hiervan omdat ze nu aan de code nog beter kunnen zien hoe de website is opgebouwd en wat de meest relevante onderdelen van de pagina zijn.
CSS 3
CSS staat voor Cascading Style Sheet. Met CSS kan al sinds jaren de presentatie van een site gescheiden worden van de inhoud van een site. Een CSS bestand bevat allerhande code die er bijvoorbeeld voor zorgt dat een titeltje in een tekst vet gedrukt en cursief is en een blauwe kleur heeft of dat een afbeelding een donker grijze rand moet hebben.
CSS 3 is de nieuwe generatie CSS. Er zijn een enorm aantal nieuwe opties toegevoegd waarmee je een website kan verbeteren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn afgeronde hoekjes, schaduw, kleur verlopen en tekst omlijning. Voorheen werden dergelijke effecten bereikt door veel gehannes met afbeeldingen wat weer voor een tragere website zorgt. Hieronder staat een voorbeeld van wat bereikt kan worden middels CSS 3 effecten. Er is geen enkele afbeelding nodig om dit resultaat te krijgen. Ernaast staat een voorbeeld van hoe dezelfde knop er uitziet wanneer CSS 3 niet gebruikt wordt.
Met CSS3 Zonder CSS3
Bovenstaande is maar een klein voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is met CSS 3. Op http://www.css3.info/preview/ is een overzicht te vinden van een groot aantal CSS 3 opties die toegepast kunnen worden.
Het addertje
Het klinkt allemaal ontzettend mooi al die nieuwe technieken maar er is een addertje. We komen nu weer terug bij waar dit artikel over begon, de browser. De huidige generatie browser bestaat uit Internet Explorer 8, Firefox 3, Google Chrome 7 en Apple Safari 5. Al deze browsers ondersteunen tot op zekere hoogte nieuwe webtechnieken. Nu is het zo dat zowel HTML 5 als CSS 3 nog in ontwikkeling zijn en niet definitief zijn. Er kan dus geen browser bestaan die alles al 100% ondersteund. Het valt echter wel te benaderen door de meest recente release in je browser te verwerken. Google en Apple lopen hierbij voorop. Ze updaten zeer geregeld hun browser zodat de meest recente specificaties in de browser verwerkt zijn. Mozilla doet dit iets minder snel maar ze brengen desondanks toch zeer geregeld een update uit. Microsoft loopt echter altijd ver achter met updates. Een versie van Internet Explorer kan meestal maar één keer in de twee jaar verwacht worden. Ondersteuning van HTML 5 en CSS 3 loopt bij deze browser dan ook ver achter.
Conclusie
Wilt u de best mogelijke internet ervaring dan kunt u het beste kiezen voor een browser van Google of Apple. De frequentie waarmee ze updates van hun browsers uitbrengen garandeert dat u nooit iets mist.

Op July 11, 2011