Blog: Sjoerd en 8 anderen van Wakker dier

Blog door Stef Beerens van GREEN communicatie. Sjoerd van de Wouw is de communicatiestrateeg bij Wakker Dier. Hij werkt daar al 10 jaar. Wakker Dier zelf bestaat sinds 1997.

Sjoerd is uitgeroepen tot communicatieman van het jaar 2012. Hij is de man achter de succesvolle campagnes tegen legbatterij-eieren, castratie van biggen en kiloknallers. Dat doet Sjoerd natuurlijk niet alleen. Wakker Dier beschikt over een goed geoliede organisatie waarbij alle afdelingen vanuit dezelfde merkessentie aan hetzelfde doel werken. Als je ziet wat Wakker Dier allemaal doet en bereikt kan het niet anders dan dat er een grote club gemotiveerde mensen is waar Sjoerd op kan vertrouwen. 9 man. Er werken 9 man bij Wakker Dier. 9 man!! Dat is toch om te gillen.

Diversiteit is grote struikelblok
Ik hoef niet eens te beginnen om op te tellen hoeveel ‘man’ vanuit de veehouderij bezig zijn met de PR van de sector. En die werken bepaald niet in een goed geoliede organisatie waar iedereen vanuit dezelfde merkessentie aan hetzelfde doel werkt. De grote diversiteit in de Nederlandse veehouderij is de belangrijkste reden waarom de veehouderij geen enkele kans heeft ten opzichte van clubs zoals Wakker Dier. Om succesvol te zijn in het bereiken van de communicatiedoelstellingen van de veehouderij gelden dezelfde regels als voor Wakker Dier. Dan gaat het om het hebben van inzicht in de essentie van je verhaal en daar je communicatiestrategie op afstemmen.

95% van alle kip in de supermarkt is plofkip | Word Wakker! Kijk op www.wakkerdier.nl

Diversiteit als grote kans
Het probleem is natuurlijk dat er niet één verhaal is in de veehouderij. Er zijn diverse verhalen over biologisch, gangbaar, tussensegment, streekproducten, grote bedrijven, familiebedrijven, verbrede landbouw etcetera. De veehouderij is duidelijk niet 1 sector. En dat maakt het vrijwel onmogelijk om net als Wakker dier vanuit 1 merkessentie te communiceren. Toch denk ik dat er kansen zijn. Door die grote diversiteit te zien als het rijke en gevarieerde assortiment van de veehouderij. Niet op merkniveau maar op productniveau. Ik denk dat we de Nederlandse veehouderij neer kunnen zetten als een sterk merk dat meer dan waar ter wereld dan ook samen met de maatschappij continu bezig is met het verbeteren van de dierlijke productie. Vanuit die visie is de grote diversiteit een grote kans en geen bedreiging. En kunnen we misschien wel net zo succesvol zijn in de communicatie als Sjoerd en zijn acht collega’s.

Op March 22, 2013